Як працює ChatGPT?

Головне фото статті Як працює ChatGPT?
Фотографія автора для Інститут Інноваційного Врядування

Інститут Інноваційного Врядування

31.01.2024


За останні півроку чат GPT увійшов у широке масове користування, за даними OpenAI за лютий, кількість користувачів чату GPT досягає 13 мільйонів в день. Тож як працює чат GPT?

Чат GPT бере свою назву від абрівіатури - Generative Pre-training Transformer, під цим мається на увазі генеративна мовна модель, заснована на архітектурі "трансформатора". Архітектура “трансформаторів” базується на використанні уваги - техніки, яка дозволяє моделі звертати увагу на різні частини вхідної послідовності в різний час під час обробки послідовності. Це дозволяє трансформаторам ефективніше обробляти інформацію і точніше виконувати завдання обробки природної мови.

Ці моделі здатні обробляти великі обсяги тексту і дуже ефективно навчатися виконувати завдання з обробки природної мови. Зокрема, модель GPT-3 має 175 мільярдів параметрів, що робить її найбільшою мовною моделлю, яку коли-небудь навчали. Щоб працювати, GPT потрібно "натренувати" на великій кількості тексту. Наприклад, модель GPT-3 була навчена на текстовому наборі, який включав понад 8 мільйонів документів і понад 10 мільярдів слів. На цьому тексті модель вчиться виконувати завдання обробки природної мови і генерувати зв'язний, добре написаний текст. Після того, як модель добре навчена, GPT можна використовувати для виконання широкого спектру завдань.

Моделі генеративного трансформатора попереднього навчання (GPT) були вперше запущені OpenAI у 2018 році як GPT-1. Моделі продовжували розвиватися протягом 2019 року з GPT-2, 2020 року з GPT-3, і зовсім нещодавно, у 2022 році, з InstructGPT та ChatGPT. InstructGPT представили новий підхід до включення людського зворотного зв'язку в процес навчання, щоб краще узгодити результати моделі з намірами користувача. До інтеграції зворотного зв'язку з людиною в систему найбільший прогрес в еволюції моделі GPT був обумовлений досягненнями в обчислювальній ефективності, що дозволило GPT-3 навчатися на значно більшій кількості даних, ніж GPT-2, що дало йому більш різноманітну базу знань і можливість виконувати ширший спектр завдань.

Проект «Розуміння штучного інтелекту», який виконує Інститут Інноваційного Врядування, виконується завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії. Погляди, висловлені в цій публікації, належать автору і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.

Рекомендовані статті

Головне фото статті Що таке Штучний Інтелект і як він працює?

Що таке Штучний Інтелект і як він працює?

Фотографія автора для Інститут Інноваційного Врядування

Інститут Інноваційного Врядування

31.01.2024

Головне фото статті Як Штучний Інтелект допомагає поширенню дезінформації?

Як Штучний Інтелект допомагає поширенню дезінформації?

Фотографія автора для Інститут Інноваційного Врядування

Інститут Інноваційного Врядування

31.01.2024

[Контактна особа]
Мисишин Анна
CEO та Співзасновниця
Офіси в Україні:
м. Львів, вул. Шептицьких 29/10
м. Київ, Голосіївський проспект 62
Офіс в Брюсселі:
rue Limauge 13A, Brussels, 1050 Belgium